Trendikästä mustavalkoista makuuhuoneeseen

Tänä vuonna mustavalkoinen on uusi musta. Pinterest, Instagram ja sisustuslehdet ovat sitä tulvillaan. Itse asiassa meistä kyseessä ei niinkään ole trendi vaan ajaton klassikko ja kätevä sisustusratkaisu, joka ei koskaan mene pois muodista.

Tee ensin makuuhuoneen suuria linjoja koskevat päätökset eli valitse esimerkiksi matot, verhot ja tehosteseinän väri. Sen jälkeen mustavalkoisen tyylin toteuttaminen on yksinkertaisesti sitä, että käytät perustana tiettyä värimaailmaa. Sisustuksen teemaa on helppo täydentää erilaisilla elementeillä. Kaikkia sisustusratkaisuja ei tarvitse miettiä uusiksi eikä suuriin muutoksiin ole tarvetta. Niinkin yksinkertaiset asiat kuin päiväpeitto tai peili voivat muuttaa koko tilan luonnetta ja päivittää sisustustyylin nykypäivään.

Mitä tarkoitamme mustavalkoisella?

Tietyissä yhteyksissä ja tiettyjen ihmisten mielestä mustavalkoinen tarkoittaa sitä, että käytetään pelkästään mustaa ja valkoista.

Meistä mustavalkoinen kattaa kaikki mustan, harmaan ja valkoisen yhdistelmät. Siinä on kyse erilaisten sävyjen, tekstuurien, kuvioiden ja pintojen kokeilemisesta ja yhdistelemisestä.

Alla esittelemme erilaisia ideoita ja ehdotuksia, joista voit löytää inspiraatiota mustavalkoiseen makuuhuoneeseen.

PartyLite Monochrome Decor and Fragrance collection

Mustavalkoista makuuhuoneeseen

Metallin hohtoa ja heijastuksia
Mustavalkoinen värimaailma on erittäin suoraviivainen, ja räikeiden ristiriitojen luominen mustan, harmaan ja valkoisen sävyistä on käytännössä mahdotonta.  

Mustavalkoisessa tyylissä saattaa kuitenkin olla vaarana, että tila tuntuu jotenkin lattealta. Tuo makuuhuoneen sisustukseen eloa tarkkaan valituilla kiiltävillä yksityiskohdilla. Vaikka pysytelläänkin tiukasti mustavalkoisuuden rajoissa, heijastavat pinnat luovat kaunista kontrastia niin pehmeille sisustuselementeille kuin rohkeille väreille

Voit esimerkiksi asettaa hopeanhohtoisen lampun yöpöydälle tai kiiltäväpintaisen mustan maljakon, mustan somisteen tai hopeanvärisen kynttiläsomisteenlipaston päälle. Hillityn tyylikäs katseenvangitsija!

Lempeyttä värivalintoihin
Vaikka pikimustasta ja vitivalkoisesta saa näyttäviä yhdistelmiä, tämä dynaaminen duo kannattaa jättää kodin muihin huoneisiin eli keittiöön ja kylpyhuoneeseen.

Makuuhuoneessa on parempi keskittyä luomaan kodikasta ja rentouttavaa tunnelmaa. Yhdistele esimerkiksi eri harmaita tasapainoisesti. Muista myös valkoisen eri sävyt, esimerkiksi kerma, munankuori ja norsunluu.

Kuviot kuntoon
Mustavalkoiseen makuuhuoneeseen voi tuoda persoonallisuutta myös käyttämällä kuvioita juuri oikeissa paikoissa ja vuorottelemalla niitä. Kuviot toimivat erinomaisesti isoissa sisustuselementeissä, kuten verhoissa ja pussilakanoissa, ja myös pienemmissä yksityiskohdissa, kuten lampunvarjostimissa, torkkupeitoissa ja tyynyissä.

Koska vuode on makuuhuoneen luonnollinen keskipiste, raikasta ilmettä huoneeseen saa pussilakanoilla ja tyynyliinoilla, joissa voi olla kuvioina vaikkapa nuolia, ruutuja, raitoja ja kukonaskelia. Lisäksi vuodevaatteet ovat suhteellisen edullisia.

Toisaalta kuvioita voi käyttää myös hienovaraisemmin. Kokeile esimerkiksi yksivärisen päiväpeiton ja kuviollisen torkkupeiton tai kuviollisten tyynyjen yhdistelmää. Tämä on hyvä ratkaisu etenkin silloin, kun kuviot ovat keskeisessä roolissa muualla sisustuksessa, kuten verhoissa tai tehosteseinässä – et varmastikaan halua, että tilasta tulee ristiriitaisten kuvioiden sekamelska.

Tekstuurit avainasemassa
Erilaisten tekstuurien yhdisteleminen tuo makuuhuoneen sisustukseen syvyyttä, eikä värivalinnoilla tarvitse juurikaan vaivata päätään. Tekstuureja voi luoda esimerkiksi seuraavilla elementeillä:

 • kohokuvioitu tapetti
 • kangaspäällysteiset sängynpäädyt
 • harjatusta puuvillasta valmistetut päiväpeitot (talvella)
 • pellavaiset päiväpeitot (kesällä)
 • villahuovat ja torkkupeitot
 • samettityynyt (ja/tai samettinojatuoli, jos sille on tilaa)
 • silkkityynyt
 • mattapintaiset jalkalamput
 • puhtaanvalkoiset kehykset
 • kiiltäväkehyksiset peilit
 • maalatut puuarkut.

Mieltymykset ja sisustettavat tilat vaihtelevat, joten kokeile eri vaihtoehtoja, niin näet, mikä toimii ja mikä ei. Muista myös, että kaikki tekstuurit eivät sovi kaikkiin vuodenaikoihin: vakosamettityynyt ovat loistava valinta syksyn ja talven sisustukseen, mutta kevääseen ja kesään sopivat paremmin kevyemmät ja raikkaammat tekstiilit.

PartyLite Decor and Fragrance from the Monochrome collection

Leikittele tilan tunnulla
Jos tilaa ei ole paljon, korosta tiettyjä sisustuselementtejä ja häivytä toisia. Pienessä makuuhuoneessa vuode saattaa joskus vaikuttaa liian dominoivalta ja runsaskuvioinen päiväpeitto voi vielä korostaa vaikutelmaa. Yksivärisellä tai hillitysti kuvioidulla kuosilla voit tasapainottaa tilannetta.

Katseenvangitsijoilla saa sisustuksen näyttämään viimeistellyltä huoneen koosta riippumatta. Katseenvangitsijana voi toimia esimerkiksi juuri oikeaan paikkaan sijoitettu peilipöytä tai tarkkaan harkitut kuviolliset sisustuselementit.

Vaaleilla seinillä luodaan usein tilan tuntua. Jos sinulla kuitenkin sattuu olemaan suuri makuuhuone, saatat haluta tehdä siitä pienemmän ja kodikkaamman tuntuisen. Tällöin kannattaa harkita tummia harmaan sävyjä seiniin tai tummaa, korkeaa sängynpäätyä tai vaatekaappia. Pieneen tilaan saa avaruutta peiliovikaapilla (kiintokalusteena tai erillisenä huonekaluna).

Näyttävää mutta tyylikästä
Mustavalkoisen sisustuksen kauneus on yksityiskohdissa. Ne tuovat sisustukseen eloa ja korostavat suurempia huonekaluja. Harkiten valitut sisustusesineet auttavat välttämään tylsää yleisvaikutelmaa ja sitovat sisustuksen saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Kun viimeistelet sisustuksen tuikkivasomisteiden ja kynttiläpurkkien kaltaisilla mustavalkoisilla somisteilla sisustus todella herää henkiin! Siitä muodostuu yhtenäinen, tunnelmaltaan kodikas visuaalinen kokonaisuus.

PartyLite fragrance and decor from the Monochrome collection

Kerro, kerro, kuvastin
Se, että peilit voivat tehdä pienistä tiloista isomman tuntuisia, on tuttu perusjuttu. Tässä osiossa ei olekaan kyse siitä.

Ensisijaisen käyttötarkoituksensa ja tilan tunnun luomisen lisäksi peileillä voi luoda persoonallista tyyliä makuuhuoneeseen. Voit esimerkiksi laittaa huoneen nurkkaan täyskorkean peilin, joka toimii katseenvangitsijana. Kookas mutta minimalistinen, kapeakehyksinen kaaripeili lipaston päällä on myös tyylikäs vaihtoehto. Tai ehkä tyyliisi sopii parhaiten epäsymmetrinen peili, joka luo jännittävää kontrastia muille sisustuselementeille.

Loppusilaus
Suuri osa edellä kerrotusta liittyy näkö- ja tuntoaistiin. Ei kuitenkaan unohdeta yhtä tärkeää aistia: hajuaistia.

Muiden yksityiskohtien tavoin myös oikea tuoksu voi muuttaa koko huoneen olemusta ja luoda juuri oikeanlaista tunnelmaa.

Esimerkiksi Valkoinen neilikka tuoksuisessa 3-sydänkynttilämaljassa raikkaat ja mausteiset tuoksut ovat herkässä tasapainossa, kun taasMusta anis on skaalan toisessa päässä maanläheisine ja voimakkaine aromeineen. Tärkeintä on tunnistaa, mitkä tuoksut saavat sinut rentoutumaan.

Mustavalkoinen-tuoteperheemme tuo tyylikkyyttä sisustukseen
Mustavalkoisuus ei ole mikään ohimenevä trendi vaan klassinen sisustustyyli. Lisää elegantteja yksityiskohtia makuuhuoneeseen Mustavalkoinen-tuoteperheemmekynttiläpurkeilla, somisteilla ja muilla tuotteilla.Osta tuotteet kätevästi verkosta, tai tutustu koko syksyn ja joulun 2020 tuotevalikoimaamme täällä.